Mąka kokosowa na zdrowe desery

Dostęp do szerokiej gamy produktów ekologicznych sprawił, że coraz częściej sięgamy po nowe składniki. Czasem kierujemy się wymaganiami diety, często zwykła ciekawością i chęcią wypróbowania czegoś nowego. Obecnie możemy znaleźć wiele przepisów na różnego rodzaju desery nie wymagające pieczenia. Występuje w nich bardzo często mąka kokosowa.

Mąka kokosowa ma tę wielką zaletę, że jest ona tworzona z orzecha, i jak każda mąka z orzechów może być spożywana na surowo. Dzięki temu możemy ja wykorzystywać do szeregu deserów na zimno czy ciast nie potrzebujących pieczenia. Więcej na temat mąki kokosowej przeczytamy na www.oleje-kokosowe.pl/maka-kokosowa/.

Ponieważ desery z zasady są słodkie problemem czasem staje się znalezienie zamiennika dla zwykłego cukru. Słodziki nie są dobrym rozwiązaniem. Na szczęście jest cukier kokosowy. Jego ogromną zaletą jest niższy indeks glikemiczny niż innych rodzajów cukru. Dzięki temu jest on dobrą alternatywą w przypadku osób które ze względów zdrowotnych muszą spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Ponadto jest on mniej rafinowany niż inne produkty jak syrop klonowy czy nawet miód. Warto jednak pamiętać, że cukier kokosowy nie jest niskokaloryczny. Zawiera dokładnie tyle samo kalorii co każdy inny, zatem jeśli się odchudzamy to nie zastąpi nam on słodzików.

Jak widać zarówno cukier jak i mąka kokosowa to ciekawe rozwiązania do wykorzystania w kuchni. Wadą obu, która może zaważyć na decyzji o ich kupnie, jest stosunkowo wysoka cena. Wynika to z samego faktu ich pochodzenia. Kokosy nie są bowiem tanim materiałem na mąkę czy cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *