Mały, kuchenny poradnik

Silikonowa mata do pieczenia – mały gadżet, wiele zastosowań. Podążając za najnowszymi, kuchennymi trendami natrafiłam ostatnio na bardzo praktyczny wynalazek określany jako: silikonowa mata do pieczenia. Jest ona niebywale funkcjonalna i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych drewnianych stolnic oraz dla papieru do pieczenia. Można na niej zagnieść, wyrobić oraz wałkować ciasto, a następnie wstawić do piekarnika i spokojnie zapiec swój wyrób. Mata pozwala więc na przygotowanie ciasta oraz jego upieczenie, bez konieczności przekładania na papier do pieczenia.

Na rynku silikonowa mata do pieczenia dostępna jest w wielu różnych wariantach kolorystycznych oraz modelowych. Mamy między innymi: matę z ząbkami – redukująca nadmiar tłuszczu, matę do makaroników, gładką lub z miarką, matę do pizzy czy do rolady, nie wspominając już o ilości dostępnych wzorów i kolorów. Jest więc w czym wybierać i na pewno każdy znajdzie dla siebie tą idealną.

Najlepsza maszynka do mielenia mięsa, czyli jak mielić, żeby zmielić 🙂

Na rynku dostępnych jest wiele przeróżnych maszynek do mielenia mięsa, ale niewątpliwym numerem jeden wśród producentów jest Zelmer. Są one wielofunkcyjne, praktyczne i bardzo dobrej jakości. Przeważnie oprócz zwykłych ostrzy do mielenia mięsa posiadają dodatkowe elementy pozwalające między innymi na szatkowanie, cięcie, przecieranie oraz wyciskanie np. cytrusów. Niektóre modele zawierają opcję młynka żarnowego, czyli coś dla osób lubiących świeżo zmieloną kawę.

Zelmer na swoje produkty daje dwa lata gwarancji, ale bazując na własnym doświadczeniu oraz moich znajomych śmiało mogę powiedzieć, że przez ten okres, jak i później nic, ale to kompletnie nic złego nie dzieje się z tym sprzętem. Po prostu jest w stanie służyć nam długimi latami. Jedyne co może się przydać to zaostrzenie nożyków co jakiś czas i na tym koniec.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *